Herdenkingsslachtoffers Oorlogen in Pekela: Verleden en Toekomst Verenigd

06 mei , 9:22 Gemeente
image 3 66c472e1d9c2f

Herdenkingsslachtoffers Eert Belang van Vrijheid

Op zondagavond vond in de gemeenten Oude Pekela, Nieuwe Pekela en Boven Pekela een aangrijpende herdenking plaats ter ere van de slachtoffers van oorlogen. Dit jaar stond de plechtigheid in het teken van 80 jaar vrijheid. De herdenking werd gekenmerkt door respect, reflectie en eenheid.

Stilte voorafgaand aan Herdenking

De avond begon met een ontroerende stilte die de ambiance van het moment vasthield. Burgers uit alle lagen van de bevolking verzamelden zich bij de monumenten in de respectievelijke Pekela's. Een symbolische stap terug in de tijd om de offers van onze voorouders te eren.

Samen Komen om Te Gedenken

In Oude Pekela startte de herdenking met een sereen moment in de Wedderwegkerk, gevolgd door een ingetogen stoet naar het monument aan de burgemeester Van Weringstraat. Wethouder Ellen van Klaveren en loco-gemeentesecretaris Iva Catsova waren aanwezig om hun eer te betonen. De toespraak van Van Klaveren benadrukte het belang van nooit vergeten.

Muzikale Eerbetoon en Scoutingceremonie

Het Groninger chr. Mannenkoor Albatros zong, Gerard Brunink droeg het aangrijpende gedicht 'Ben Ali Libi' voor en kinderen en jongeren legden rozen en kransen ter ere van de gevallenen. De taptoe door Harrie Kremer en de vlaggenceremonie door de Pekelder scouting vervolmaakten het eerbetoon in Oude Pekela.

Verbondenheid via Herdenking

In Nieuwe Pekela volgde een vergelijkbare ceremonie met een route langs het monument voor het oude gemeentehuis. Burgemeester Jaap Kuin en wethouder Reiny Kuiper stonden symbool voor de betrokkenheid van de lokale overheid. De bijdragen van Lydia Wieske, Muziekvereniging Excelsior en de jongeren van De Badde versterkten de eenheid en respect tijdens deze bijzondere herdenking.

Toekomstgerichte Reflectie

Bij het monument bij de begraafplaats in Boven Pekela richtte de herdenking zich op de toekomst door in gesprek te gaan met jonge generaties. Leerlingen van de Theo Thijssenschool en raadslid Petra Manning deelden hun persoonlijke verhalen, gevolgd door een indrukwekkende taptoe. Deze ontroerende momenten dragen bij aan de continue bewustwording van het belang van vrede en vrijheid.